Stefan cel Mare n-a fondat universitati

universities1500

 

Ştefan cel Mare nu a fondat Universităţi. Şi e păcat… A construit în schimb mănăstiri, multe chiar.

( Pe harta „Universităţile Europene în anul 1500“, Peninsula Balcanică e un teritoriu virgin… Cu excepţia Constantinopolului (care avea Universitate fondată încă în 425), „scos tactic în afara” Europei… Mai e o consolare: pe vremea aia, pe teritoriul actual al SUA numărul de universităţi era acelaşi ca şi la noi: 0.)

Chit că şi în Occident universitatea medievală n-a fost un focar grozav de ştiinţă (marile descoperiri ale unor Descartes, Huygens sau Pascal au fost făcute în afara ei) contribuţia majoră a universităţii a fost ca a creat primul spaţiu public, o zonă intermediară între cei care îşi disputau puterea (papalitate, regi) şi cei asupra cărora această putere era exercitată.

Universitatea a fost primul teritoriu social moderat doar de discuţie, un loc privilegiat de unde ascuţişul sabiei şi violenţa fizică au fost alungate, fiind înlocuitate cu dibăcia retorică, consistenţa argumentelor şi erudiţia… O structură orizontală, mobilă, nestatornică, cu ierarhii în schimbare, răsturnări de scor, focar de idei, izvor de soluţii, tribună, amvon social şi politic, templu al raţiunii…

Cu totul altceva e mănăstirea: un spaţiu vertical în care configuraţia e fixă, stabilită prin reguli sacre. Raportul e întotdeauna acelaşi: Creator – creatură. Un teatru în care rolurile nu pot fi modificate. Piesa a fost scrisă demult – ea trebuie doar jucată.

Să fie oare asta cauza predilecţiei pentru mănăstiri a majorităţii domnitorilor moldoveni, mai vechi şi mai noi?

Ipoteza poate fi susţinută până la un punct, fără a arunca prea multă vină pe ortodoxie, care e aici doar o culoare printre altele… A alege mănăstirea în detrimentul universităţii a fost opţiunea deliberată a arhitecţilor politici locali: chiar instituţiile care-şi zic universităţi, create sub impactul modernizărilor economice şi sociale, nu sunt altceva decât mănăstiri deghizate ( a se vedea noul Cod al Învăţământului ), opţiune justificată probabil prin comoditatea, conformismul şi imobilitatea acestui tip de organizare a vieţii spirituale…

Invenţia acestui spaţiu public numit azi societate civilă nu se poate face peste noapte, prin revopsirea unor foşti instructori de pioneri în culori potrivite… Nici prin aruncarea unor paraşutişti în spatele frontului, pentru statistică. Cu atât mai mult prin decret guvernamental ori prin ucaz prezidenţial. E nevoie de ceva ani de tradiţie…

 

Sursa imagine: http://klio.uoregon.edu/maps/med/universities1500.jpg

 

 

http://klio.uoregon.edu/maps/med/universities1500.jpg

4 thoughts on “Stefan cel Mare n-a fondat universitati”

  1. Contează?

    The first higher education institution in medieval Europe was the University of Constantinople, followed by the University of Salerno (9th century), the Preslav Literary School and Ohrid Literary School in the Bulgarian Empire (9th century). [http://en.wikipedia.org/wiki/University#Medieval_universities]

    Eu mă îndoiesc “A alege mănăstirea în detrimentul universităţii a fost opţiunea deliberată a arhitecţilor politici locali.” Eu nu cred că ei au avut în lista de alternative universităţile. Şi nici universităţile europene nu au apărut prin ucaz domnesc ci anume prin asocierea oamenilor învăţaţi apăruţi din aceleaşi şcoli mănăstireşti.

    Partea asta a lumii nu a avut suficient timp de pace şi calm pentru a creşte o tagmă de intelectuali care să poată forma o universitate. Piramida lui Maslow în aceste locuri s-a construit mai greu. Şi Ştefan cel Mare nu are nici o vină.

    Ion Grosus last blog post..Corolă

    Reply
  2. Ioane, conditiile sunt aproximativ egale: ciuma, razboaie religioase, acolo unde n-au avut turci si-au inventat dusmani interni, a curs destul sange, au indurat si foame…
    inclin sa cred ca teoria mea are o oarecare doza de credibilitate…

    Reply
  3. “Ştefan cel Mare nu a fondat Universităţi. Şi e păcat… A construit în schimb mănăstiri, multe chiar.”
    Aceasta afirmatie am auzit-o si la “Cafe Philosophique”, doar ca un pic in alt context…
    Nu avem o educatie civica pe masura – just, spirit de natiune, cetatean de onoare, responsabilitate publica… sintem departe de aceste notiuni – ar fi si pacatul lui Stefan pe alocuri, dar in schimb avem o inima mare – sintem sufletisti… De mici am fost invatati cu “iarta si ti se va erta”, de asta ici nu organizam greve, nu ne rasculam, ci ertam. Am un coleg in Franta, de obicei face studii acolo, dar acum sta – Franta e-n greva… Nu le place criza economica, iar noi, nu ca greva, dar nici criza nu avem ca atare.
    Fatza de Stefan am eu un alt repros. Sint originar din comuna Lipnic, r-n Ocnita. Acolo unde in vara anului 1469 (70), la 20 august, Stefan a obtinut victorie asupra tatarilor, sa distrat cu fetele si a plecat la Suceava. Lupta a cistigat la Lipnic, da manastire in cinstea victoriei a ridicat la Putna… Iac-asa nedreptate, da voi de universitati vorbiti…

    Maxs last blog post..Nu dă Doamne… ca la noi la USM

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.