Nu mă prea implic în discuțiile despre sistemul electoral mixt vs sistemul electoral proporțional.
Pentru că e o discuție ce caută soluții superficiale unei probleme profunde: criza reprezentativității în genere.
Adică, ceea ce contestez eu nu este o anumită formă de reprezentare (că e mixtă, că e proproțională) ci reprezentarea însăși.
Mi se pare tare problematică ideea că trebuie să rezumăm întreaga participare politică la faptul de a alege un grup de oameni care să aibă toate pîrghiile de guvernare pe 3-4 ani.
Eu mă pronunț și militez pentru democrație participativă – una în care politicienii co-conduc, în care electoratul co-participă la elaborarea și adoptarea deciziilor.
Asta nu are treabă cu sistemul electoral ci cu necesitatea unor instituții și proceduri politice noi: bugetare participativă, instituții și proceduri participative, consultații publice, transparență etc.
Intr-un stat sanatos, oamenii s-ar grupa si prin diverse ONG-uri, care sa le dea forta politica si pirghii. Uite, de-un exemplu, ACCEPT se ocupa cu reprezentarea intereselor comunitatii gay.
Mi se pare mult mai ok asa, decit sa incerci sa incapsulezi toate aspectele vietii in ideologia vreunui partid sau altul. Cum e ok sa fie PSD, pro gay sau anti? Pai .. dac-ar fi socialisti tipici, ar trebuie sa fie progresisti. Totusi, cu electoratul din Romania, astia se gasesc fortati sa adopte pozitii … conervatoare.
Pe scurt, e o treaba spinoasa.
ONG-urile in Europa de Est sint mai degraba parte a problemei crizei reprezentativitatii decit parte a solutiei participative. Mai multe trasaturi structurale – insistenta pe tehnocratie si expertiza, neincrederea in cetatenii obisnuiti care cica nu ar avea expertiza, plus chestii ce tin de “gustul locului” – birocratizare, lipsa de idei, lipsa de finante, lipsa de legatura cu ceilalti cetateni – le fac sa fie foarte problematice ca instrumente de promovare a participarii (ca sa mai dau un exemplu – Consiliul National de Participare din Moldova, care asigura participarea societatii civile la actul de monitorizare a guvernarii este cel mai netransparent si mai neparticipativ organ),