De cînd, în Moldova, a vota împotriva puterii sau a împărtăși altă opțiune politică decît cea pe care puterea o vrea constituie o crimă?
Pentru că, dacă citesc lamentațiile celor de la guvernare (și alaiului de ”experți”, ”jurnaliști”, ”influenceri”, ”oameni de cultură” care-i deservește) înțeleg că, a vota nu cum vrea PAS e o chestie pasibilă de pedeapsă (unii ”influenceri” merg pînă acolo încît să retragă pașapoartele unor oameni care n-au votat ”corect”, alții și altele propun, nici mai mult nici mai puțin decît ”deportarea în Siberia” a celor care au pus ștampila în altă parte decît a zis guvernul și primarul).
Chestia asta ar rămîne o curiozitate previzibilă dacă ar veni doar de la fanii guvernării – la urma urmei persoanele private pot spune orice – iar faptul că, în mintea lor, democrația e doar pentru cei care votează corect și urmează linia stabilită de partid nu mă mai surprinde demult și e doar dovadă că, în materie de educație politică și dedicație pentru democrație, o parte a lumii ce se consideră progresistă și elitistă are un nivel egal cu cel al grupurilor de muncitori și muncitoare necalificate (pe care această lume ”elitistă” le privește de foarte multe ori arogant și de jos în sus).
Ceea ce mi se pare inacceptabil e ca această retorică a votului diferit sau a votului împotrivă ca fiind o crimă să vină de la guvernare, de la oameni care dețin pîrghiile (și biciul și cătușele) puterii. Or, una e cînd despre votul ”împotriva guvernării” ca despre o crimă vorbește, de exemplu, o sportivă sau o interpretă sau un actor de la un teatru, și alta e cînd despre asta vorbește cineva de la guvernare care are sub control întreg efectivul poliției, armatei, serviciilor de securitate etc. Pe care-l poate utiliza dacă are chef.
Tonul l-a dat președinta Maia Sandu care povestea senin că ”ce s-a întîmplat ieri”- adică votul negativ împotriva referendumului – ”este un ATENTAT asupra democrației și libertății poporului nostru”.
Adică, dacă votezi împotriva PAS sau votezi împotriva referendumului inițiat de PAS (pentru a realege președinta) execuți un atentat asupra democrației? Dacă ai o altă părere ești, pentru a continua retorica președintei, un ”dușman al poporului nostru”?
Ulterior mesajul a fost difuzat de miniștri, deputați și alte persoane cu funcții.
Faptul că guvernării nu-i place cum a votat electoratul, e de înțeles. Faptul că îi amenință pe cei care au votat nu ”cum trebuie” asta sună extrem de îngrijorător.
Asta e semn, pentru mine, că puterea nu e gata să recunoască rezultatele alegerilor dacă acestea nu îi convin, că actuala guvernare blamează și criminalizează cetățenii pentru opinii care-s diferite de cele ale PAS.
Niciuna din rațiunile invocate – coruperea sau manipularea alegătorilor, interferența rusă – nu justifică această suspendare a democrației și drepturilor democratice.
Într-un context în care guvernarea controlează aproape totul în această țară – de la aparate de securitate la mass media – a zice că altcineva, din afară, e vinovat de rezultatul votului înseamnă a-ți recunoaște incompetența totală.
Dacă Șor sau Platon sau Plathotniuc sau oricine altcineva a fost capabil să influențeze rezultatul alegerilor folosind pe post de emisari grupuri de bătrînele cu abilități rudimentare de a folosi tehnologii atunci ar trebui să te întrebi ce fac miile de indivizi cu epoleți care cică ”veghează” securitatea statului și primesc zeci de mii lunar pentru asta…
Nu vreau să sun prea patetic, dar libertatea gîndirii și conștiinței, a votului (inclusiv ”împotrivă”) este înscrisă în Constituție (la alt articol pe care lumea a votat să fie modificat) și ele sînt garantate. Și ele trebuie apărate, nu un candidat electoral sau altul.