Donald Trump insistă să numească coronavirusul Covid-19 drept virus chinezesc. În tabloidele americane (gen Usa Today) apar deja apeluri de ”pedepsire a Chinei că ar fi permis virusului să se răspîndească”…
În spațiul nostru, alt-rightul local (mai cu seamă filiera unionistă) folosesc aceeasi expresie – ”virus chinezesc”.
Cei mai aprigi ”alt-dreptiști” – unioniștii – găsesc o plăcere deosebită să scrie, la telefoanele și calculatoarele lor produse în China despre ”virusul comunist chinezesc”…(Am văzut asta atît la unioniștii de -sprezece ani, care au citit despre comunism la Ayn Rand, cît și la unioniștii ”vechi”, care au conspectat ședințele PCUS în anii 70 și au schimbat rapid Partidul și pe Lenin în anii 90 cu Unirea și România Mare).
Expresia ”virusul chinezesc” face carieră.
Și va face.
Numele virușilor e și el o chestie politică, desigur, una situată la intersecția unor mari lupte de putere și imagine.
Practica ”tradițională” a OMS pînă la mijlocul deceniului trecut e să numească virușii și/sau bolile cauzate de ei după numele locului în care acestea apăreau. Așa Zika, numele unei păduri din Uganda a dat numele virusului cu același nume care a făcut ravagii în Africa și apoi în cele două americi. Ebola, numele unui rîu în RD Congo și Sudanul de Sud, a dat și el numele unui alt virus din familia influenza. MERS e acronimul pentru Middle East Respiratory Syndrome și care a pornit din Orientul Mijlociu dar a avut victime și in Germania și Coreea de Sud.
Evident, are sens să legi numele virusului de locul în care acesta a apărut. Aceasta îți permite să vezi modul în care s-au produs mutațiile, cum a avut loc prima transmisiune la om, să urmărești răspîndirea ulterioară a virusului etc..
La fel de adevărat e, totuși, că dacă legi un virus/o boală de un loc construiești o schemă în care nu e deloc greu să afirmi că acel loc/țară ar avea o oarecare responsabilitate pentru apariția virusului…
(Liliecii sînt depozitul de viruși cel mai tipic și de la ei au sărit spre om mai mulți viruși în diverse locuri – Africa, Asia – dar asta nu contează pentru amatorii de a găsi vinovați.)
De la stereotipuri la rasism nu e decît un pas.
Anume pentru a evita stereotipurile OMS a început să dea nume tehnice ”virușilor”, evitînd asocierea cu locurile geografice…
Despre decizia asta se poate discuta la infinit, inclusiv despre faptul că ea reflectă luptă politică internă în interiorul OMS, unde China și Sua și alte țări încearcă să pună mîna pe instrumente de control ale organizației…
(OMS în genere e criticată în mod justificat în anumite aspecte.)
Să zicem însă că această practică de a lupta și cu stereotipurile și rasismul merită încurajată și chiar susținută. Și e justificată utilizarea numelor tehnice…
…Pentru alde Trump, evident, numele de SARS-CoV-2 sau Covid-19 sînt inutile, deoarece ele nu ajută cu nimic retorica anti-chineză care devine un consens general în SUA…China și ”amenințarea chineză” trebuie pomenite cu orice ocazie.
(Înainte de virus, pentru cine-și mai amintește, a fost războiul accizelor și taxelor între SUA și China, apoi cel despre tehnologia 5G și altele).
Nu e exclus ca retorica anti-chineză să se materializeze într-o nouă încercare de a impune sancțiuni Chinei ori măcar în vreo comisie inutilă…
China are destule păcate, inclusiv în gestionarea acestui virus. Transparența a lăsat de dorit, au fost încercări de a-i reduce la tăcere pe medici.
Însă lipsa transparenței nu e doar o meteahnă chinezească. Pe de altă parte încercarea de a pune un căluș în gură medicilor a devenit un sport internațional: Trump îi cere demisia medicului Fauci, șeful pe pandemie în SUA, în Moldova medicii care vorbesc sînt amenințați cu dosare penale…
De aici pînă la a învinui China pentru răspîndirea unui virus e o lungă cale de negîndire. Că doar nu te apuci să bombardezi Uganda din cauza că ai avut morți de Ebola, ori Arabia Saudită din cauza MERS (e drept, Vestul a bombardat Irakul, Afganistanul și Siria, dar nu pentru virus)… La fel și cu China. Or, în continuarea aceleiași logici, ne apucăm să bombardăm Marea Britanie, Italia, Franța și Rusia pentru că nu au ținut pandemia la ei acasă și au infectat și Moldova?
Evident poporul chinez ar trebui să își investigheze liderii să vadă dacă au făcut tot ce se putea face pentru a opri și controla virusul. Exact la fel, americanii, italienii, germanii, moldovenii au un drept să se interogheze dacă ceea ce au făcut chinezii a fost corect și suficient, dar trebuie să facă și pasul următor – să se întrebe ce au făcut și ”liderii lor politici”…
E loc de o comisie internațională sau un tribunal cetățenesc Covid-19 care ar investiga ce au făcut și ce nu au făcut statele lumii, unul cîte unul și mai ales împreună.
Discuția despre ”virusul chinezesc”, care substituie deocamdată acest proces/comisie, e una periculoasă și din motivul că substituie adevărata discuție despre responsabilitate cu o gargara cu steaguri.