Întrucît presa moldovenească (atîta cîtă este!) scrie cel mai des la modul negativ despre tagma avocaților din Moldova (despre unii din ei că ar duce un mod de viață foarte extravagant și luxos, iar despre alții că ar apăra interesele unor oameni nu tocmai curăței), ultima a decis să-și construiască…o presă proprie. Adică un portal mediatic – BizLaw.md – în care nu e nevoie să respecți chițibușuri de genul: informare din cîteva surse, documentare prealabilă, întrebări incomode…
Rezultatul e un fel de ”pagină de adulare” a avocaților…
Un studiu de caz: interviul cu Roger Gladei, care conduce casa de avocatură „Gladei și Partenerii”.
Titlul e bombastic și patetic și sugerează cît de etică e compania lui Roger Gladei care nu ar lucra cu off-shore-uri și nici cu ”afaceriști cu intenții dubioase”.
Urmează un șir de întrebări cu caracter laudativ-interogativ, după calapodul: vai, dar cum vă reușește să fiți atît de buni? care e rețeta succesului? de ce sunteți cei mai buni?
Într-o altă lume, pe o platformă mediatică ce ar face jurnalism și nu ”elogii regizate”, dl Gladei ar fi avut parte de alte întrebări.
De exemplu, cum se face că, dacă compania Gladei și Partenerii e atît de etică pe cît pretinde, unul dintre avocații parteneri, Vitalie Ciofu, apără interesele companiei ÎCS FinparInvest SRL (ce aparține oligarhului Vlad Plahotniuc) în dosarul imoral (și ilegal) ce ține de Cafeneaua Guguță – intenția lui Plahotniuc de a construi un hotel de 16 etaje în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfînt (toată istoria e aici)?
(Avocatul ”etic” Vitalie Ciofu a mai fost implicat în alte cîteva dosare cu răsunet ale lui Plahotniuc: Parcul La Izvor, Gemenii etc.)
Să mai adaug că FinparInvest e o companie off-shore cu capitaluri ce provin de pe adrese din Cipru, SUA, Marea Britanie, Olanda și Belize?
Într-o lume a presei normale și titlul articolului ar fi fost altul: