invitație la grupul de lectură Spații Publice în Postcomunism

RO

grupul de lectură Spații Publice în postcomunism

Ce este spațiul public?  Cui aparține spațiul public? Cine este în drept să folosească un spațiu public? Cum sunt create spațiile publice? Care e starea spațiilor publice din Chișinău? Cum putem contribui la amenajarea unor noi spații publice în oraș? Cum putem recâștiga spațiile publice de la actorii privați? Ce am avut (spații publice în comunism) și cu ce am rămas (spațiile publice în capitalism)?

Acestea ar fi câteva din întrebările ce vor fi abordate în cadrul grupului de lectură Spații Publice în postcomunism organizat în perioada 16 iulie – 23 august 2012, la Casa Zemstvei, str. Şciusev 103, Chișinău. Ședințele grupului de lectură vor avea loc în zilele de luni și joi în intervalul 18:00-21:00.

– – –

Aceasta actitivate este organizata de Asociatia Oberliht (http://oberliht.com) în cadrul proiectului SPACES, care este finantat de Uniunea Europeană prin Programul Cultural pentru Parteneriat Estic.

– – –

Proiectul SPACES (Zone Publice Durabile pentru Cultura în Tarile din Est) aduna la un loc artisti si lucratori din domeniul culturii din patru tari ale Parteneriatului Estic, Armenia, Georgia, Moldova, Ucraina, care se preocupa de reprezentarea unor subiecte sociale specifice pentru spatiile publice din orasele lor. Proiectul mai are drept scop fortificarea scenei independente de arta si cultura din aceste tari.

Cuvintul cheie este dezvoltarea capacitatii – de la dezvoltarea unor pozitii ferme de pe care de lansat un proces de negociere cu agentii guvernamentali pina la procese de autoinstruire, imbunatatire a contactului cu societatea civila si publicul, si identificarea unor noi spatii unde arta si cultura pot avea loc. Intrebarea principala este: Cum prin arta si cultura sa recistigam noi spatii pentru cetateni, in special pentru tineri? In cadrul proiectului SPACES vor fi organizate si desfasurate evenimente artistice participative in spatiul public din cele patru tari. Procese de lucru in retea, cercetare sociologica si dezbateri pe marginea policiticilor culturale vor acompania aceste evenimente. O intelegere mai buna a rolului pe care il poate avea arta si cultura vizavi de spatiul public in spatiile post-comuniste, un sprijin mai puternic acordat scenei independente, noi concepte de guvernare culturala in regiune vor fi citeva din rezultatele proiectului SPACES.

http://www.spacesproject.net

1 thought on “invitație la grupul de lectură Spații Publice în Postcomunism”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.