În țara în care asigurarea dreptului la exprimare a indivizilor a devenit o religie, cu precepte inclusiv pentru cei care n-au ce spune, unele exprimări nu ajung la urechi mai generale și-s înăbușite în fundături de urechi. Sau sunt trecute cu auzul…
Așa înțeleg eu discuția cu Dave, un tip ce vociferează aproape necontenit în ritm de vuvuzela ”Banks Got Bailed Out, We Got Sold Out!”.
Dave mă scrutează niște momente, îmi permite să-i iau o poză după care mă roagă. Nu, mă imploră:
– Du-te acasă și găsește un computer. Ori un telefon mobil. Scrie despre noi. Trimite un mesaj lumii. Împrăștie cuvinte. Sădește vorbe. Spune și prietenilor…
Vorbește în parabole și metafore. Îmi place. Mai și înțelege că-n lumea aia americană a singurătăților dispersate între două oceane cele mai grozave bătălii se duc pentru cuvinte.
Iată că şi Piaţa Universităţii din Bucureşti – a ajuns “fenomen” de export!
E bun şi Estul ăsta la ceva, în vremuri globale)
Eu consider ca Fed Reserve trebuia sa aleaga dintre 2 rele: cea de-a da lichiditati bancilor si cea de a lasa bancile in voia soartei.
Stii Vitalie, eu daca sincer nu prea-i sustin pe protestatarii cu occupy DC si occupy wall street pentru un singur motiv:
“What’s the alternative?”
Da! Le inteleg frustrarile foarte bine, da bancherii s-au imbogatit pe seama oamenilor de rind cumparind active neperformante(bad mortgages) pentru a primi bonusuri mai mari si acum ei vor trebui sa achite datoriile publice in viitor!
Dar care-i solutia? Sa nu le dam lichiditati bancilor comerciale ca sa falimenteze???
Asa ceva s-a facut in 1932 de Fed, si rezultatul a fost 25% unemployment (la moment e 9.1%), 2000 banci au falimentat (indiferent daca aveau management bun sau nu) si toti economistii au spus intr-un glas ca asta a fost cea mai mare greseala care a fost facuta vreodata.
Unicul lucru cu care as fi deacord cu protestatarii e ca unii CEO (de la Citibank spre exemplu) ar trebui sa se duca la racoare, intrucit el constient cumpara bad assets.
In rest, sentimentul meu p/u protestatari e cam acelasi ca si a lui Bernard Shaw:
“If history repeats itself, and the unexpected always happens, how incapable must Man be of learning from experience.”
@Lucifer, componentul economic e unul din multele ce aduna platforma protestelor din New York si aiurea…acest detaliu e fundamental pentru a-i integra pe protestatari in contextul ce-l merita…OCCUPY reprezinta o miscare complexa si foarte-foarte eterogen/multidimensionala. cerintele lor sunt deopotriva politice – demilitarizare, anti-imperialism, pacifism, lichidarea Guantanamo, apoi sociale – lichidarea discriminarii emigrantilor si a musulmanilor, economice – nu doar impotriva Wall Street dar si pentru ca banii aruncati in razboaie inutile sa mearga spre educatie, instaurarea unui regim fiscal care ar reduce din beneficiile extraordinare de care se bucura corporatiile…s-ar mai putea aduna o lista intreaga: sentimentul de lipsa de putere in fata birocratiilor de partid, administrarea proasta a crizei de catre Obama…
eu nu as zice ca ma regasesc sub fiecare banner, dar sustin principial protestele…
…şi voi chiar credeţi (sau cel puţin speraţi?) că sistemul liberal-democratic-atlantic mai poate fi “luxat”??? Astfel de proteste survin din interiorul Sistemului, adică chiar el le generează)