Războaiele nu se sfârșesc în ziua armistițiului oficial, nu se poartă doar pe front, și nu suferă doar cei în uniformă.
Doi copii din satul Vâprova, Orhei, au decedat azi, 26 martie 2011, în grădina casei lor, în urma unei deflagrații…Cei doi frați au depistat un obiect din fier, pe care l-au lovit de parul de la vie, pentru a-l curăța de pamânt. În urma ciocnirii obiectului necunoscut de parul din beton, acesta a explodat… Potrivit primelor presupuneri ale specialiștilor, obiectul putea fi un obuz de tip vechi, rămas de pe timpul celui de-al doilea război mondial. (sursa: Ziarul de Gardă)
* * *
Așa cum ziceam vreo 2 luni în urmă, acu un an și ceva și dintotdeauna, cu democrația stăm în general și de obicei prost de tot prin stufăriile dintre Prut și Nistru, dar, și aici ar fi un mare prilej de ”bucurie”, de indivizi care și-ar dori cu tot dinadinsul să devină dictatori nu ducem deloc lipsă. Iaca unul.
* * *
Sorin Hadârcă caută Visul Moldovenesc. Place că discuția, fără a tăinui și o oarecare contribuție proprie, a ”deraiat” frumușel dinspre minunățiile exemplului sud-coreean spre prozaicele realități ale economiei autohtone, în special agricultura…
* * *
Iurie Cuza a scris un bilet. Acu vreo 10 zile. Încă-i proaspăt. Și actual. Despre binele care ”a biruit răul. La legat. La pus în genunchi. A scos toporul și cu un rânjet bestial l-a făcut bucățele-bucățele….”
Cu prilejul postului pomenit de tine (ala cu dictatura, autorul “vrea sa puna lucrurile la punct” facind uz de “putere si… suflet” dar fara a fi in cunostinta de cauaza), imi aduc aminte de interventia unui din studentii mei la cursul de drept bancar. Era in anul 1998,dupa prima mare cadere a valutei nationale care a propus drept solutie pentru oprirea devalorizarii leului, nici mai mult, nici mai putin “sa nu cumparm dolari” (euro inca nu era). Aceasta propunere a fost facuta foarte sincer si se vedea pe fata ca omul este extraordinar de bine intentionat. Cred ca autorul blogului pomenit de tine este unul din astea – plin de entusiasm dar fara cea mai mica intelegere cum functioneaza lucrurile.
Vitalie,
habar n-am cine esti, si nici nu ma intereseaza, dar daca totusi ai facut trimitere la blogul meu, atunci dau o replica.
Reciteste de 10 ori comentariu, si da-ti seama de ce “presedinte” e inlocuit cu “dictator”. Daca nu-ti vei da seama, atunci am pierdut timp scriind acest coment.
sa traiesti.
@Iura, atata dorinta e la omul asta!
@Andrei, nu stiu daca cine-as fi as conta atat de mult…sa zicem ca nu…mai departe, daca ai face triere prin “doleantele” tale ai vedea ca jumatate-s tampenii – adica sa inveti pe fiecare imnul de stat, sa interzici fumatul in public (abuz asupra libertatii persoanei), sa demiti politistii care utilizeaza sirene pentru a merge mai usor pe strada (exact de asta-s sirenele, ca sa se mearga mai usor, ai uitat sa adaugi politisti in misiune sau in afara ei, tu stii mai bine)…
cealata jumatate poate fi obtinuta desigur printre metode democratice, asa cum se cuvine, dar…tu preferi sa amendezi tot ce misca in tara, sa n-ai rabdare si sa zici, eu is democrat, desigur, da oleaca de ciocan in cap democratiei n-ar strica, nu de alta da-i prea inceata si prea asculta de toti…
ambele parti deranjeaza destul: ignoranta prioritatilor si judecatile din pod, pe de o parte, si nerabdarea pentru democratie, pe de alta parte…iar “adaosul” de sinceritate care le duleza nu aduce prea multa bucurie…
STOP. Am impresia ca nu stii ce inseamna libertate. Libertatea ta se opreste atunci cind incepe libertatea mea. Deci daca iti place sa arunci bomba pe strada, ca fiind liber, e o tampenie. La fel si cu fumatul, tu (fumator) daunezi la viata altuia.
Sirenele, clar ca vorbeam in afara serviciului. Logic ca in afara serviciului!
Si daca tot nu ai inteles iti explic eu: Presedintele are competente limitate, iar un dictator nu are (dictator bun, evident, chiar daca el nu exista).
Andrei, eu daca doream dreptate de la personaje inventate (dictatori buni) m-as fi adresat direct lui Mos Craciun…sau Sfintei Duminici…
cu fumatul nici nu stiu daca merita sa leg martoaga “sanatatii” de el, ca se dezleaga repede…sunt tare multe lucruri daunatoare pe lumea asta pe care le suportam, incurajam: de la consumul de alimente proaste, bauturi chimice la urcatul la volanul automobilelor cu poluarea mediului ambiant+sanatatea celuilalt…
in fine, eu iti inteleg demersul: Hitler tot era vegetarian si iubea animalele…si-i placea modul de viata sanatos..si simultan tocmai asta ma deranjeaza: incapacitatea unor tineri de a gandi democratic si dorinta lor ca, la cea mai apropiata ocazie, in loc sa se apuce de haturile complicate ale democratiei, s-o apuce rapid de jugul dictaturii…si ma intreb daca mai are vreo sansa democratia .md daca nimeni nu mai crede in ea…
p.s. fiecare problema de care zici e una sa zicem reala, dar toate sunt solutionabile in cadrul sistemului democratic..nu e nevoie pentru nici una din ele de competente supranaturale…toate-s negociabile…