…Pe la sfârșitul anilor 80 se fredona, în Bulgaria, un cântecel al formației ”Lotos” , cu un titlu năstrușnic – ”Vreau să fiu negru” – pe versurile lui Nikolai Iskârov. Primele două rânduri sunau cam așa: ”Vreau să fiu negru, negru în Alabama, negru, negru, negru, în statul Alabama” și transmiteau un mesaj subversiv: trăiești mai bine negru fiind în Alabama, decât alb în Bulgaria socialistă a lui Todor Jivkov”…
Nu că, să zicem, în Alabama viața negrilor ar fi fost dulce-dulce. Din contra: cântecul miza pe contrapunerea unui standard ab solut al Răului în epocă – situația cetățeanului de culoare în SUA în general, și în statele din Sud în particular, între care Alabama deținea o faimă chiar proastă – și un standard al Binelui Suprem – condiția trăitorului socialismului multilateral dezvoltat. Comparația ieșea prost pentru Jivkov…Și pentru viitorul luminos…
Alabama a revenit din nou în centrul atenției. Tot cu problema rasială. Vorba vine că edituraNewSouth Books a decis să unească sub un acoperiș comun (și nou-nouț) două romane celebre ale lui Mark Twain ”Aventurile lui Huckleberry Finn” și ”Peripețiile lui Tom Sawyer” (primele exemplare ale cărții vor fi puse în vânzare în februarie 2011)… Decizia curioasă a editorilor de a grupa cele două povestiri între coperțile aceleiași cărți putea fi o inovație importantă în raport cu alte ediții ale cărții, dar alt pas, mai ”inovator”, a atras grosul criticilor și disputelor literar-politice: anume faptul că editorii s-au hotărât să cearnă limbajul povestirilor și să-l curățe de ”nigger” (the n-word) pe motiv că acesta ar leza sentimentele rasiale corecte ale americanilor contemporani.