obiectivitate in sociologia religiei

tipul stă cu 11 icoane (vizibile) în spate…și vorbește, desigur, despre religie și societate modernă…nu-i greu de ghicit direcția săgeților.

eu aș propune o etică profesională ce ar regula  apariția și prestația oamenilor ziși de știință la TV: orice element care trădează apartenența partiinică sau religioasă a profesionistului trebuie eliminat…pentru că manipulează  sociologia și etosul științific: nenea cu pricina induce ”iluzia” că științific, adică rațional, adversarii Ortodoxiei trebuie eliminați din spațiul public.

emisiunea Acces Interzis de la Jurnal TV poate fi accesată și privită aici.

(p.s. pentru că religia va juca de acum încolo un rol tot mai mare în viața mea –  a devenit aproape oficial tema tezei mele de doctor – voi dedica mult mai multă energie vieții religioase în Moldova și în lume în general…iar asta înseamnă numeroase posturi pe tematică religioasă și de sofiologie/filosofie/antropologie a religiei)…

18 thoughts on “obiectivitate in sociologia religiei”

  1. e taaare discutabil aici
    adiq – tu stii – eu am un angajament religios / care imi influenteaza mult convingerile si modul de viata.
    numai ca – de obicei – cand port o discutie, o port cu argumente rationale. iar atunci cand discut cu cineva, mi se pare important ca omul ala sa stie where i’m coming from. adiq imi fac public angajamentul asta.
    mi se pare ca ipoteza ta vine dintr-un fel de prejudecata ca discutiile ‘obiective’ sunt purtate intre niste ‘minti’ impersonale si care cauta ‘adevarul’.
    eu nu cred ca e chiar asa.
    ele sunt purtate intre oameni cu background diferit care au ales sa joace dupa aceleasi reguli.
    si nu vad prin ce ar deranja pe altcineva backgroundul meu, atata timp cat joc in continuare dupa regulile astea.
    din contra, ascunderea intentionata a backgroundului meu mi s-ar parea ceva fals si o forma de a manipula.

    Reply
  2. Alex, din contra… nu-i deloc discutabil…cu o conditie: asculta emisiunea in care se produce tipul cu pricina, precum si declaratiile lui…
    eu nu cred in discutii care n-ar fi, la limita, situate, adica ancorate in anumite traditii de gandire, curente de idei sau doctrine religioase…de aici, nu cred nici in mintile impersonale…si fac exact ceea ce sugerezi tu: intr-o discutie prezint explicit acest soi de background..
    dar, marele Dar, nu ma folosesc de acest background pentru a desconsidera si a nega dreptul la existenta tuturor celorlalte curente, doctrine sau traditii…e ceea ce face d-l Cibotaru: legitimandu-se ca sociolog, el cere ca toate “sectele” sa fie interzise, ca aceste tipuri de religiozitati sectante ar fi apanajul unor oameni saraci psihic, intelectual si cultural…ca avem o lege a cultelor prea laxa si trebuie un bat sau o curea, s-o strangem, ca-i prea usor sa inregistrezi un cult si prin asta noi riscam sa ne dezbinam “unitatea de neam”…
    apologia asta proasta a ortodoxiei nu se cheama nicidecum “obiectivitate” sau “neutralitate” (nici pe departe nu sugerez c-ar fi sinonime)…cu atat mai mult cu cat, in spiritul bun al propagandei sovietice, nu se asigura egalitatea praticipantilor la discutii, adica sa se dea si un spatiu de exprimare celor vizati..ei doar sunt construiti, prezentati din oficiu: de un sociolog, de un istoric, de un mitropolit, de 3 preoti “majoritari” si de un fost ministru al securitatii…
    p.s. chiar ar fi util pentru “sanatatea” discutiei noastre sa privesti emisiunea…

    Reply
  3. my mistake, m-am repezit fara sa ma uit la ea 🙂
    dar da, in momentul in care folosesti un background ca sa te legitimezi intr-un alt domeniu decat cel in care efectiv esti expert, asta e problematic 🙁
    o sa ma uit cand o sa am ceva timp, dupa aia continuam, ok?

    Reply
  4. Am mai privit ieri o emisiune cu Viorel Cibotaru. Aparent el e de la asociatia “Sfânta Maica Matrona”, cei care au distrus Menora, care protestau impotriva Gaylor, “Codului da Vinci”, cei care vroiau sa introduca religia in scoli si care aruncau cu oua in redactia ziarului Timpul 🙂

    e mai cunoscut pentru bataia cu Andrei Kuraev, si el un tip foarte interesant.

    Reply
  5. Vlad, acum adun si eu mai multa informatie despre Viorel/Benedict Cibotaru…e parte a unor scandaluri in sanul ortodoxiei, atat celei moldovenesti (bataia cu Kuraev), cat si celei romanesti (a bagat in gura unui calugar de la Putna cuvinte ce ala nu le-ar fi cica rostit)…e chiar un tip interesant…

    Reply
  6. Filmul e de-a dreptul dezgustător, creat în cea mai pură tradiţie sovietică. Dar pe de altă parte, mi-a provocat şi un soi de bucurie perfidă. Să se stranguleze între ei, religioşii. Că îi detest la fel de mult atât pe ortodocşi, cât şi pe pocăiţi. Vin din SUA cu pretenţiile lor de moralitate, pe care le bagă pe gât tuturor. Mi-ar plăcea să văd pecinginea religioasă eliminată din societate, în urma luptelor dintre clanurile, riturile religioase, distruse din interior.

    Reply
  7. Sunt de acord cu tine, AR TREBUI sa fie respectata, macar in aparenta, rigoarea de impartialitate stiintifica. Dar m-asi concentra asupra altei probleme – lipsa discernamintului la majoritatea absoluta a oamenilor. Cum sa-l edifici!?
    De fapt, toata “povestea” asta este veche ca lumea si nu prezinta mare curiozitate. Fiecare incearca cumva sa se erijeze pe contul altuia, iar cultele sunt asa un mijloc de efectiv! “Vreai sa te faci bogat – fa-ti o religie”, asa a zis tatal Dianeticii Ron Habbard.
    “Suportul stiintific” folosit in mare opera de manipulare este doar o consecinta a timpului nostru tehnologic. Fiecare vrea sa fie “cel mai tare in parcare” si depinde de dibacia lui cum ii reuseste.
    Tipul asta cu o duzina de icoane in spate nu se complica tare, e o miscare simpla si efectiva, or si auditoiul este pe potriva. Ce sa mai adaogi aici? Doar calitatea prestatiei jurnalistice, dar “de unde nu-i nici Dzeu nu cere”!

    Reply
  8. Mihai, violenta inter-religioasa nu a adus vreodata mare bucurie cuiva…din contra. eu personal ma simt cam aiurea de doua ori. prima oara pentru ca ortodocsii sunt atat de intoleranti cu cei ce nu-s de acord cu ei ori cu “concurentii”, ca sa folosim un limbaj mai concret…a doua oara ma simt prost cand vad cu cata usurinta mass-media moldoveneasca devine un instrument nu doar de propaganda ci si de demonizare a adversarilor bisericii/partidului/oligarhului…in ambele cazuri ma gandesc ce se intampla daca biserica se decide sa-i ia in vizor pe “liberasti” (adica liberali, atei, toleranti si cosmopoliti, sa zicem alde mine)…dupa cum s-a vazut in cazul emisiunii cu pricina adversarul este atacat retoric fara a i se acorda macar sansa de zice doua vorba in favoarea sa…adica in contumacie…
    eu n-am mari preferinte pentru vreuna dintre parti (m-au boteza crestin ortodox si-s asa by default, in teorie, insa in practica sunt sa zicem agnostic moderat)…dar consider ca trebuie, in acest caz sa iau apararea sectantilor ca ei is nedreptatiti. cand biserica ortodoxa va fi nepreptatita, voi fi cu ea…tre de construit garduri..de aparare…impotriva intolerantei religioase…si sa nu ne bucuram cand ele-s distruse…azi masinaria-i pornita impotriva “sectantilor”, maine se poate indepta oricui…
    p.s. doua incheieri:
    – una pesimista – poemul The Hangman al lui Maurice Ogden…link: http://homepage.mac.com/steveklein/hangman.html

    – una optimista – musulmanii din Egipt apara pe crestinii copti din tara…scuturi vii si ziduri de corpuri…
    link: http://homepage.mac.com/steveklein/hangman.html

    Reply
  9. Daca te mai intereseaza tema:

    Проект документа «Отношение Русской Православной Церкви к намеренному публичному богохульству и клевете в отношении Церкви»
    http://www.patriarchia.ru/db/text/1343168.html

    Interesant document, iata un citat:

    ” …Случаи богохульства со стороны лиц, не относящихся к Церкви, требуют иного подхода. Христиане не могут быть безразличными и оставлять без ответа публичные проявления непочтения к Богу, святыням, основам христианского вероучения и церковным обрядам…”

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.