Sexualizarea bucatariei: dragostea e o salata…Razuiesc deci sunt sexy

N-am priceput dacă arhitecții răzătorii cu pricina aveau în vedere sexualizarea, pentru bărbați, a experiențelor culinare de genul raderii unui morcov, stoarcerii unei roșii ori mărunțirea unui castravete așa încât masculii, de obicei reticenți în a păși pragul bucătăriei, să îndrăznească să-și sară frica ori chiar să dezvolte un fel de pasiune pentru roșcovana din vârful conului. Sau, altă intenție eventuală –  atunci când se impune totuși ca un bărbat să ajute nevasta la bucătărie, s-o facă cât mai puțin ”dureros”, cu aterizarea mai moale, adică cu senzația că sunt în pat…Ori poate direct să promoveze bucătăria ca substituient al experiențelor sexuale…

S-ar putea în genere să fie un kitsch ordinar…

Titlul postului face trimitere la o altă tendință sexualizantă – inițiativa Citesc, deci sunt Sexy! a unor fete care încearcă să lege organul de cărți. Nu știu dacă adunătura de țâțe, picioare dezvelite, decolteuri, tălpi, nasuri, ochi – toate tăvălite în photoshop vor fi adus mulți cititori în librării și biblioteci, sper mult că da.

Dedicația muzicală a postului: Dragostea e o salată, Pasărea Colibri

11 thoughts on “Sexualizarea bucatariei: dragostea e o salata…Razuiesc deci sunt sexy”

  1. Nu prea inteleg ce te-ai luat de aceasta initiativa. Nu ti-a placut doar titlul, sau nu sustii initiativa in general?

    Mie chiar mi-a trezit curiozitatea sa caut citeva carti dupa ce le-am vazut in lista fetelor.

    Presupun ca esti de acord cu faptul ca fetele (din Moldova) ar trebui sa citeasca mai mult…adica sa fie preocupate nu doar de aspectul fizic, daca vor sa fie sexy. Frumusetea tine atit de exterior cit si de interior.

    Cuvintul sexy este folosit in sens mai larg decit legatura cu “organele” mentionate de tine.

    “Daca vrei ca ceilalti sa te asculte, vorbeste-le pe limba lor!”

    Eu cred ca acest titlu este mai atractiv pentru unele (chiar multe) fete.

    Un top foarte interesant arata ca, in tarile mai dezvoltate numarul de ziare pe cap de locuitor este mai mare. Moldova fiind cam prin coada listei. Este o problema foarte mare ca populatia, inclusiv cea tinara, nu citeste, nici ziare, nici literatura artistica, nici poezie, nici…altceva.
    Avem un procent foarte mare de analfabeti.
    In sistemul penitenciar de exemplu, 13% din detinuti sunt analfabeti.

    Daca in lumea civilizata sa fii analfabet inseamna sa nu stii a opera computerul si a vorbi engleza, atunci in Moldova este raspindit analfabetismul in sens clasic.

    Eu as pune si afise prin orasul cu titlul asta. Poate merge. Poate se va misca ceva …in mintea cuiva. Societatea noastra are nevoie de campanii de “stimulare” a dorintei de lectura.

    Personal cunosc una din fetele care a initiat aceata campanie, si este destul de citita, este un exemplu bun pentru orice fata de virsta ei si nu numai.

    Mai mult, eu de exemplu, ma apuc mult mai usor sa citesc o carte, dupa ce mi-a fost recomandata de cineva.

    In facultate, erai atras mai mult de fetele ce frecventau biblioteca, sau de cele care frecventau barurile? Sper ca de prima categorie :)) Nu-i asa ca iti pareau mai interesante si mai “sexy”?

    Reply
  2. Nadia, sunt ok cu initiativa. cred si eu ca e bine sa-i bagi pe moldoveni cu nasul in carte. poate sexul o fi o metoda buna (asta se masoara dupa rezultate). argumentam undeva ca plierea pe sexy poate contribui si la excluderea unor tineri/tinere ce ar fi avut nenorocul sa se nasca mai putin sexy (grasani, pistruieti, evrei, tigani, cu picioare strambe, fara tate sau fund, cu ochelari cu 25 dioptrii etc), or, societatea e foarte dura si concreta cu privire la continutul unor concepte ca “sexy”…deci, doresc un drum bun initiativei, ma stradui sa particip si eu la promovarea lecturii printre moldoveni, dar imi permit sa am si nsite rezerve cu privire la metode…

    Reply
  3. Nu conteaza cum arata omul (replica ta relativ rasista de mai sus cu grasi, pistruiati, etc.) atata timp cat isi cultiva capacitatile interioare, si este invatat sa faca asta. Noi vrem ca atunci cand o fata din grupul 15-25 ani isi doreste sa devina mai atragatoare, sa se gandeasca in primul rand la cum sa mai ia o doza de cultura, sa citeasca o carte sau sa mearga la un spectacol, si apoi sa-si cumpere o fusta scurta sau sa sa-si tatueze sprancenele (ceea ce se intampla acum in moldova).

    Atribuirea unei conotatii sexuale acestei campanii de comunicare a fost bine gandita si construita in termeni de publicitate, mesaj publicitar (aceasta este meseria mea). Sex sells, si in acest caz sex sells it where it should, adica printre oamenii care cauta sex in viata lor. Incercam sa schimbam comportamente, si stiam de la inceput ca nu va fi simplu 🙂 Insa lumea se implica, ne sprijina, si scrie despre asta, deci sunt cat se poate de optimista.

    Reply
  4. @Sanda, pe rand
    1, “nu conteaza cum arata omul” – asta ar fi o prima gogomanie. pentru ca chiar conteaza cuma rata omul. concursurile miss nu au fost castigate vreodata de vreo femeie cu picioarele strambe, cocsata si obeza…90/60/90 ar fi o “dovada” ca “nu conteaza” aspectul exterior. in fapt societatea dispune de o groaza de ierarhii care distribuie oamenii in functie de calitatea de “frumos si sexy” de care dispun acestia…si criteriile sunt aproximativ clare – o anume constitutie, o anume facatura a picioarelor etc.
    asa incat initiativa ‘citesc, deci sunt sexy” cade, conceptual in aceasta capcana a categorizarilor sociale, ce creeaza inegalitati, exact acolo unde se presupune ca le-ar neutraliza – in campul lecturii. ca tu ca organziator nu ai perceput nuanta asta, e ok, ca eu ca spectator si consumator de imagini cu femei sexy ce citesc, am surprins asta, e totusi o problema…ce ar fi de gandit ca o problema: o fi de vina mesajul, o fi de vina modalitatea de comunicare, o fi de vina receptorul sau emitatorul…
    2, jocul de-a construitul “conotatiilor sexuale” ne e neaparat asa de facil si lejer precum iti pare. pentru ca nu poti construi de la zero, in 5 min, identitati sexuale. ma degraba, mesajul vostru se pliaza pe criterii deja existente,…care-s suficient de discriminatorii si marginalizeaza o parte insemnata a lumii feminine…mergi la 1

    Reply
  5. Ai dreptate la ceva, incercam sa subliniem unele ilegalitati, dar acestea sunt strict legate de nivelul de cultura al fiecaruia 🙂
    Ma bucur intotdeauna cand oamenii scriu despre campanie, iar daca scriu un punct de vedere critic (sau chiar criticist), ma bucur si mai mult. Any feedback is good feedback! 🙂

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.