dictatura cu fata umana sau clientul are intotdeauna dreptate

Primăria Chișinău a decis să instituie, prin ucaz, Liniștea în microbuze…Perfect de acord cu interzicerea fumatului, dar prohibiția ”conectării aparatelor audio pe durata efectuării cursei” e, cred, o exagerare.  Legiuitorul a uitat că șoferul nu e rob înlănțuit la galere, ci un muncitor cu un drept la un confort minim la locul de muncă…inclusiv de a asculta muzica ce-i place, în limite rezonabile de decibeli (treaba Primăriei ar fi să elaboreze aceste praguri admisibile ale volumului, nu să dea cu bățul).  În graba de a construi un spațiu de călătorie confortabil, administrația publică locală a uitat un detaliu important: celălalt perturbator al Liniștii în microbuz – Pasagerul. Or, acesta nu e limitat de vre-un regulament cu privire la numărul maxim de decibeli admiși pentru telefonul său mobil, nici contentul alarmei (fie ea imn nazist, fie imnul URSS) sau conținutul debitului verbal, ori intensitatea acestuia… El e însă Regele, și în numele dreptului său la confort și liniște e permis să trecem cu vederea subjugarea șoferului și neglijarea libertăților acestuia (și a dreptului său egal la confort)…

Argumentele prohibitorilor (culese din spațiul public):

șoferii au gusturi muzicale îndoielnice (adică ascultă stații radio gen Șanson, Sănătatea, Russkoe radio, Hit FM). Argumentul ăsta, motivat de un reflex autoritar perfect, stă pe o ”broască țestoasă” lunecoasă – ”poliția gusturilor” muzicale și artistice ”îndoielnice” sau ”corecte”. Consecința logică deplină a acestui tip de argument ar fi impunerea unor reguli ca în spațiile publice discutiile despre câți viței a fătat Joiana sau despre prețul pătrunjelului la Piața Centrală să fie interzise complet și să fie admise doar cele despre Grigove Vieru, Fiodor Dostoievski, Cio-cio-san și monadele lui Leibniz… Pe fond muzical de Gustav Mahler, desigur.

șoferii de microbuze trebuie să fie atenți la drum, călători etc.  Până una-alta, ascultarea dispozitivelor muzicale în mijloacele de transport  public sau privat nu a fost interzisă – șoferii automobilelor personale au, în aceeași măsură, obligația de a fi atenți la drum și călători…

Și cam atât.

Că legiutiorul neglijează alte probleme ale transportului cu microbuze: condiția tehnică regretabilă a unităților de transport (lipsa ventilației e primul lucru ce-mi vine în minte), inexistența unor stații speciale pentru microbuze (la care acestea, conform Deciziei, ar trebui să oprească – când zic stație am vedere nu doar semn rutier, ci și un acoperiș, trotuar, orar și alte detalii), intensitatea traficului urban în centrul orașului și lipsa unor străzi adecvate pentru circulația transportului urban. O parte din problemele astea țin de prestatorul de servicii, altă parte, de aparatul administrativ local care nu-și prea face treabă, dar, pentru că nimeni nu-i monitorizează nici pe unii nici pe alții, ei dau mulțimii ”capul șoferilor”.

9 thoughts on “dictatura cu fata umana sau clientul are intotdeauna dreptate”

  1. Faza nasoala e ca nimeni nu se va sufla un singur cuvant de protest. Capu’ jos si joc de glezne: cam asta e “logica” spiritului “critic” moldovenesc.

    p.s ceea ce ma inspaimanta mai mult decat reflexele autoritare (astea inca pot fi rezonabile, cu conditia ca tiranul sa fie si el un om cu capu’ pe umeri…), este pur si simplu arbitrarul. adica atunci cand scoti legi si norme de conduita dand cu zaru…

    Reply
  2. inca un argument scotocit de aici (http://www.curaj.net/?p=33227 )
    forumalarea: “Sorry, eu plătesc să fiu deservit civilizat, calitativ şi în siguranţă. Nu să mă distreze cu ce vrea el, erijindu-se în “digei”. Mai bine atragem atenţia la alte aspecte necesare precum nouă, la fel şi lor.”

    intamplarea face ca zilele astea o companie “prestistigioasa”, draga ecologistilor si celor cu gandire corecta (antimonopolista – antiMicrosoft, desigur si morala), adica Apple, sa fie prinsa cu oca mica pentru ca a angajat minori in fabricile sale (http://www.atomnews.ro/actualitate/produsele-apple-realizate-de-copii-compania-a-recunoscut-utilizarea-minorilor-in-fabricile-sale/ …e vorba in acest caz de o de-responsabilizare etica: consumatorul plateste si nu-l intereseaza conditiile in care este produsa marfa pentru ca unica relatie care mediaza relatia lui cu lumea din jur este pretul…am platit banul ca sa am bunul si restul, cum ar veni conditiile producerii acestuia, in cazul nostru conditiile prestatorului de servicii, soferul, nu ma intereseaza…

    o alta domnita/doamna de la oficiosul primariei Capitala (http://capitala.md/index.php?option=com_content&view=article&id=1549:preul-unei-iertri&lang=ro ) se bucura ca primaria a obligat soferii sa respecte niste reguli… in capusorul ei de ziarista independenta nu i-a venit in minte sa se intrebe cand primaria se va autoobliga sa faca statii, iar proprietarii de maxi-taxi – sa aduca automobile noi pe linie…

    @spagatmoldovenesc, traditia unor asemenea practici arbitrare la primaria Chisinau e lunga si nu a inceput cu Chirtoaca, dar el a invatat practicile: sa ne amintim doar de nefericita si aiurita decizie a primariei de a obliga proprietarii de spatii comerciale din centrul orasului de a pava trotuarul din fata lor etc.

    Reply
  3. nu pot sa fiu decat foarte subiectiv…
    citesc non-stop, inclusiv in maxi-taxi sau troleibuze – acum ma “joc” cu expresii in germana – Lerne was, so kannst du was!
    de aceea salut indemnul spre liniste, lectura si reflexie…
    admit ca linistea de care am eu nevoie il poate innebuni pe alticineva, care vrea sa asculte, de exemplu, Masha Rasputina (“Liubi Rossiu, liubi i ne stesneaisea!”)…, dar eu vreau sa citesc…
    .-= vasgar´s last blog ..Contrafort 2010, numărul 1-2 =-.

    Reply
  4. Maxi-taxi este un spatiu public, suntem de acord. De ce nu este intrebat si publicul (multimea, cei care ocupa spatiul public) cum isi doresc sa fie organizat acest spatiu?

    Sa se faca anchete, sondaje. Maine Domnul Primar o sa ne spuna sa asteptam in statii doar asezati pe scaune, asteptarea sub alta forma fiind strict interzisa. Ce-o sa facem? Ma sufoca cei care impun legi si norme. Mi se pare mai corect sa propui: nu sa impui. Parerea mea.

    Reply
  5. Pe când un război al celor care vor să citescă (aliaţi cu cei care vor să croşeteze) contra celor care vor să asculte Rasputina (aliaţi cu fanii Turcu)?
    Că la noi lozincile nu prea contează, important e să avem o baricadă între două tabere şi să ne scuipăm reciproc peste ea…

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.