Un început de discuție despre strămutarea monumentului Eroilor Comsomolului Leninist cu Sorin Hadârcă și istoricul Virgil Pâslariuc, unul dintre animatorii emisiunii ”Magazin istoric” de la Vocea Basarabiei… Discuția se poartă pe profile-ul lui Sorin.
@Virgil, textul hotararii in cauza nu e prea lamuritor ( http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=309458 ):
PARLAMENTUL
HOTĂRÎRE Nr. 688
din 25.08.1991
cu privire la lichidarea monumentelor şi altei atributici a ideologiei comuniste
Publicat : 25.08.1991 în Monitorul Oficial Nr. 000
Prezidiul Parlamentului Republicii Moldova h o t ă r ă ş t e:
1. Guvernul Republicii Moldova va emite o dispoziţie comitetelor executive ale organelor autoadministrării locale în vederea:
demontării şi depozitării monumentelor şi altei atributici a ideologiei comuniste şi celor de propagare a pseudoistoriei poporului;
schimbării denumirilor de localităţi, străzi, întreprinderi, instituţii, organizaţii, ce poartă amprenta acestei ideologii, în conformitate cu tradiţiile istorico-culturale ale poporului;
sustragerii din uz a materialelor vizual-ilustrative de propagandă comunistă.
2. Termenul de îndeplinire a prezentei Hotărîri se stabileşte pînă la 5 septembrie 1991.
Preşedintele
Parlamentului Republicii Moldova Alexandru Moşanu
Chişinău,
25 august 1991.
Nr. 688-XII.
adica, e declararea unei intentii cu privire la o eventuala elaborare a unei dispozitii guvernamentale privind procesul de lichidare a monumentelor…ar trebui sa vedem daca dispozitia in cauza a fost elaborata/emisa ori traieste in “potentialitate”…
Da, e absolut superfluu acest document! Iar dacă ne uităm la termenele stabilite acolo, devine clar de ce această Hotărîre nu a avut niciodată niciun efect în spațiul public…Era o epocă a freneziei, a gîndurilor romantice, revoluționare; atunci s-au pus bazele afacerilor serioase de azi! Cînd unii visau, alții se opinteau să recicleze resursele, relațiile, coteriile, găștile etc. Dar oricum, e interesant de aflat că un astfel de document a existat, că cineva s-a gîndit serios la suprimarea relicvelor comuniste, încă cu un an și jumătate înainte de disiparea U.R.S.S. Mare curaj au avut…
.-= Vladimir B.´s last blog ..Cu tanc sau fără. =-.
Bine, la sfârşitul lui august 91, nu trebuia să ai mare curaj ca să fii anticomunist. Tocmai eşuase puciul de la Moscova şi ura populară era îndreptată spre PCUS, care a şi fost atunci interzis. Pe acest val a şi fost luată hotărârea şi în fond, nu mă miră existenţa ei. Interesant mi s-a părut că acest document a fost invocat de CMC care, practic se (auto)sesizează, aşa cum indică p.1, pentru mutarea/demolarea monumentului Komsomoliştilor, adică indică o acoperire juridică. Cât de legală sau ilegală, cred că aici trebuie să se pronunţe un jurist…
Mă mir că de cînd discutăm noi aici, nimeni nu a adus în prim-plan exemplul Rusiei, ne-am tot ”primbat” prin țările baltice, europa centrală etc., dar nu am pomenit că la Moscova și aiurea prin acea imensă țară, Lenin & Co sunt pe soclurile lor, gloria soldatului sovietic e la mare cinste, și întreaga mitologie comunistă este ”deconstruită” doar în cărți, universități și parțial în discursul public…probabil că ”recipientele” sculpturale, monumentale, s-au golit de semnificații, și nu mai înspăimîntă pe nimeni; decomunizarea a devenit brusc, sau a îmbrăcat haina unui capitalism și consumerism ferice, astfel încît nimeni (nici macar numeroasele babuște de metrou!) nu mai cred că dacă Lenin și clica lui ar dispărea din spațiul public soarta lor ar deveni, fie și treptat, mai ușoară… acest gen de propagandă neo-barbară, nu impresionează pe nimeni în fostul impreriu stalinist! Iarăși noi, moldovenii, suntem și la acest capitol ”ultimele găini ale Europei”(după foarte inspirata formulă a lui DJ Matze).
Firește, un jurist pe drept civil ar trebui să vadă valabilitatea acestui act, invocat ca pe un as din mînecă, de CMC! Dacă are încă putere juridică, sau e caduc, literă demult moartă.
.-= Vladimir B.´s last blog ..Cu tanc sau fără. =-.
Un scurt text de-al meu, despre noile monmente ale Chişinăului, a apărut azi în CAPITALA:
http://www.capitala.md/index.php?option=com_content&view=article&id=1551%3Ace-am-pierdut-i-ce-am-catigat&catid=1%3Aactualitate&Itemid=3&lang=ro
Comentariile sunt binevenite!
.-= Vladimir B.´s last blog ..Cu tanc sau fără. =-.
Eu personal am rămas cu oarecare lipsă de finalitate a dezbaterii noastre în jurul “monumentelor eroismului sovietic”, pentru că ea s-a încheiat aşa abrupt, fără o situare mai profundă a problematicii în contextul actual. Dar am fost cu vîrf de măsură mulţumit cînd am citit textul scriitorului Norman Manea, intitulat Monumentele ruşinii. Aduc aici doar un mic fragment al textului (care a fost în fapt, o conferinţă):
“Crede cineva, în mod serios, că omenirea este pregătită să renunţe la măreţul proiect de crime şi ucideri?
Un adînc scepticism, dacă nu amărăciune şi disperare, pare a fi de neevitat.
În urmă cu vreo 10 ani, am propus ceva foarte nonutopic şi mi-ar plăcea să revin asupra acelei propuneri. Era într-o intervenţie pe care am făcut-o în faimoasa Walser Debate, din 1998, în Germania. Aşa cum unii dintre dumneavoastră îşi amintesc, apreciatul scriitor german Martin Walser, în discursul său de acceptare al Premiului pentru Pace, oferit de German Booksellers Association, la Tîrgul de Carte de la Frankfurt, a avertizat asupra „permanentei expuneri“ şi a „perpetuării ruşinii Germaniei“.
Replica mea a fost de a sugera că fiecare ţară – şi subliniez, din nou, fiecare ţară şi fiecare popor – ar trebui să-şi completeze monumente ale eroismului cu monumente ale ruşinii. Asta ar însemna reamintirea acţiunilor greşite ale unei naţiuni faţă de alte ţări, alte popoare şi, de asemenea, faţă de propriul popor.
A ne iubi aproapele ca pe noi înşine ar putea să presupună o autoanaliză făcută cu aceeaşi obiectivitate ca cea aplicată seamănului nostru, şi să nu le facem altora ceea nu vrem să suferim noi. Este, probabil, o bună terapie să ne uităm la noi cu aceeaşi exigenţă cu care ne uităm la alţii, să ne punem în locul altora pentru a le înţelege alteritatea. Nu sînt modestia, umilinţa, autoexaminarea un exerciţiu dezirabil şi sănătos pentru a fi cu adevărat uman?”
Întregul text poate fi citit la această adresă:
http://www.observatorcultural.ro/Monumentele-rusinii*articleID_23381-articles_details.html
.-= Vladimir B.´s last blog .."Sincreticul" Ponty =-.
iata o contributie recenta la aceasta discutie:
http://www.zdg.md/social/preobrajenia-cu-martisoare
iar aici inca cateva, ceva mai vechi:
http://www.zdg.md/social/comsomolistii-lui-dubinovschi-la-venetia
http://www.zdg.md/social/reflectii-proaspete-in-arta-despre-socialism-realism-si-istorie
si
http://www.zdg.md/social/marx-engels-si-viermii-miopi
iar aici cateva texte despre un alt monument, al torturii, poreclit si al libertatii:
http://www.zdg.md/politic/monumentul-torturii
http://www.zdg.md/social/ce-n-a-reusit-sa-vada-vlad-filat-la-varsovia
http://www.zdg.md/social/arbeit-macht-frei-sau-ce-nu-a-apucat-sa-vada-vlad-filat-in-varsovia-ii
cu ganduri bune,
Iată că a mai trecut ceva timp, mizam pe săbuinţa şi raţiunea celor de la cîrmele deciziei politice. Dar nu, nu poţi lua de unde nu-i: CM al Chişinăului a decis strămutarea monumentului la EREN:
http://www.timpul.md/articol/monumentul-comsomolului-va-ajunge-la-moldexpo-10600.html
.-= Vladimir B.´s last blog ..De Înălţarea Domnului =-.