harry christmas

Nu mi-a plăcut ”Amintiri din Epoca de Aur” al lui Mungiu – prea multe ”exotisme”  (unele chiar la granița idioțeniei) – fenomenul Kusturica a născut o întreagă modă de ”specific balcanic”, care se vinde bine, iar acolo unde nu există, este inventat ad-hoc… Bun, suntem din neamul lui Păcală și Tândală, adică șmecheri, deși puțin nătângi. Dar, pentru un popor de țărani ca și cum e prea mult să aduci porcul viu cumnatului tău de la oraș, știind că acesta nu are cum să-l taie și să-l pârlească în garsonieră (tăiatul porcului, cu tot tacâmul ritualic, e un fel de aquis simbolic și o cunoaștere tacită elementară: precum ți-ai ști numele).  Apoi, și cel care-l ia nu e chiar idiot cu totul – o fi având un dram de minte să-și dea seama că nu prea are ce face cu un porc viu în garsoniera de la bloc… Mă rog, pentru ca bancul să iasă e nevoie de ”caractere puternice”, iar noi la asta ne pricepem… De aici luăm ceva (minte), dincolo adăugăm alte ingrediente (colea niște stupizenie) și iese eroiul ”exotic”, vandabil peste hotare: balcanic, ”original” plus  ”originar” (adică un fel de brută care știe să înjure și să cânte cu măiestrie egală), hazliu și funny, care procedează, în situații obișnuite, într-un mod atât de ciudat încât nici studiile gândirii primitive nu reușesc să-l prezică…

Un întreg pop-folclor balcanic s-a născut din această goană după diferență… Ce mă cam deranjează e că intensa căutare a diferenței riscă să compromită orice idee a unor asemănări, ale unor ”universalii”… Inventăm diferențe ca să le vindem, de parcă acestea ar fi batoane de ciocolată ”Mars”, nu concepte și imagini ”reale”, instrumente și lentile pe care Ei, Ceilalați, vestul în special, le vor utiliza când își vor construi o imagine despre noi…Acum ne vindem ca fiind folclorici, s-ar putea însă să vină un timp când vom fi nevoiți să fim exotici, folclorici și balcanici… Harry Christmas!

7 thoughts on “harry christmas”

  1. Mie mi-a placut filmul si culmea, tocmai datorita inventiilor de care vorbiti dvs. Tocmai datorita spiritului inventiv, ca un spirit de supravietuire, permanent prezent in viata romanilor. Intr-un fel, am vazut filmul ca o satira la adresa conceptului de film balcanic.
    .-= Gabi Macovei´s last blog ..Poezie: Dimineaţa pe un drum =-.

    Reply
  2. Problema acestor filme, de genul realismului critic marca Mungiu & Puiu, este că se raportează la trecut ca la un muzeu! Or, realităţile descrise de ei nu se deosebesc în fond de ceea ce avem zilnic sub nas…greşeşc, să spun aşa, prin tautologie. Miza atemporală din 432 — e o excepţie!
    Nu am văzut nicio secvenţă din ”Amintiri din Epoca de Aur”, nici nu am intenţia să merg să văd, nici să cumpăr pe DVD (că au apărut pachete de Crăciun!)
    .-= Vladimir B.´s last blog ..”Atlas vacui” în optica lui Ihsan Oktay Anar =-.

    Reply
  3. zilele astea le-am vazut pe cele 2 bucati….
    uh acelasi sentiment de care zici…. fresaca slaba si reflectie Zero… cu tot respectul pentru gasca de regizori de acolo (in mare parte ii cunosc si ii respect)… pacat…

    Reply
  4. nu stiu cum au stat lucrurile in r.s.s. moldoveneasca dar in r.s.romania se taiau porci atat in fata blocului cat si in cada si lumea care o facea nu se simtea deloc kusturitzeana ci doar infometata si bucuroasa ca are ce taia.

    Reply
  5. ha ha, sa tai porcul in fata blocului 🙂 iak asta urbanizare… Vitalie, sa vezi filme despre rusi facute de romani(-francezi) … acolo in genere 🙂

    Reply
  6. Octav, asta e Estul construit de Estici si vandut Vestului ca “descriere autentica”…la fel cum in anii 50 activistii inventau “folclor popular” (Sulac cel timpuriu, canta papusica Popusoi, frumoase-s nuntile-n kolhoz)…ma rog, ala era kitsch ideologic, asta e comercial…

    Reply
  7. interesante comentarii, pe marginea carora nu am nimic de adaugat, as risca sa starnesc pe cine nu trebuie…
    nu merita sa fie amintite nici unele din asa zisele ‘capodopere’ marca Mungiu-Pipidi, daramite vizionate….
    riscati sa ramaneti cu un gust amar si o permanenta imagine a trecutului comunist de care cu totii tindeti sa scapati…
    ce face acest ‘bastard, frate de catea comunista’, actualmente mare reprezentanta a societatii civile sau academice din Romania(poate se va autointitula si din lume)nu este decat o manipulare in masa, nu incercati sa ma contraziceti ca nu ma intereseaza opiniile contra…
    poate in timp, imi veti da dreptate, cert este ca mai trebuie sa treaca inca ceva vreme(apreciez inca 20 de ani)pana sa puteti trai liberi de orice ramasite ale trecutului, atat in Republica Moldova cat si in Romania…
    intrand aici sau pe alte bloguri ale domniilor voastre, nu mi-a fost deloc greu sa-mi dau seama despre identitatea, personalitatea si caracterul fiecaruia…
    ce ma nelinisteste insa este faptul cum de va lasati dusi de propaganda fostilor activisti comunisti(in cazul de fata, fratele unei catele plimbata prin paturile mai multor activisti de seama, de pe urma carui fapt a ajuns cine este azi)care nu face decat sa propovaduiasca trecutul comunist in care in mod sigur ea se numara printre cei care aveau ce pune pe masa de Craciun spre deosebire de restul sclavilor din ambele tari…
    fac o paralela aici cu exemplificare evident apropiata de o situatie similara undeva pe continentul sudamerican cu doua secole in urma, cu toate ca o sa ma contraziceti :
    – plantatii = cele doua tari, Moldova sau Romania
    – mosieri si stapani de sclavi = capii comunisti din esaloanele superioare
    – administratorii de mosii si sclavi = acei activisti comunisti tradatori de neam vanduti si disponibili sa faca prin orice mijloace pe placul celor care le-au dat aceasta putere
    – metresele(amantele) stapanilor(indiferent din ce patura sociala proveneau) = curvele comunistilor(printre care se numara si cele de teapa asa zisei doamne Alina Mungiu-Pipidi)
    – bastarzii, fii de ciocoi legitimi sau nelegitimi(dupa caz) = progeniturile din ziua de azi care sunt in patura de sus a societatii, care dau lectii, care sfideaza prin felul lor jegos de comportament cu aere intelectuale care sunt mai degraba kitch decat inteligenta autentica si care continua sa otraveasca prin manipulare, inclusiv arta cinematografica de care discutam acum…
    – sclavii = populatia de azi, adusa in pragul saraciei, dependenta de litrul de ulei sau kilul de faina primite in schimbul libertatii lor(ma refer la libertatea de a gandi, de a visa la o viata mai buna, deoarece in realitate din pacate nu pot pune in aplicare nimic din ce-si doresc cu adevarat), libertate si demnitate innabusite inca de comunistii ce detin fraiele puterii in aprozimativ toate domeniile de activitate…
    imi cer scuze daca am jignit pe cineva, intentia mea este cu totul alta, adica as dori sa trag jarul si la turta mea si sa nu ne pierdem timpul cu astfel de nimicuri discutand despre asemenea manipulatori neobrazati de talia lui Mungiu(spre exemplificare va ofer pagini in care parerile sunt impartite din necunoasterea realitatiisi unde o sa deduceti cat este de apreciat acest frate de catea comunista :
    http://www.cinemagia.ro/filme/4-luni-3-saptamani-si-2-zile-18011/
    http://www.cinemagia.ro/filme/amintiri-din-epoca-de-aur-2-dragoste-in-timpul-liber-43666/
    de acolo veti gasi linkuri care va trimit si la altele…
    va multumesc pentru intelegere…

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.