Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt” se procopsește, zilele astea, cu un nou șantier de construcție – în Scuarul Europei, la ieșirea dinspre Teatrul de Operă și Balet/Cinematograful Patria, a apărut un gard, iar în spațiul ascuns de gard răsare din pământ un undament de beton. Asta se întâmplă cam la zece metri distanță de intrarea în Aleea Clasicilor.
Descrierea proiectului, afișată pe gard, nu zice prea multe despre tipul viitorului obiect și nu prezintă vreun desen/schiță a
acestuia. Sofisticata limbă de lemn a afișului s-ar traduce prin cafenea sau terasă.
N-ar fi prima, de vreme ce mai există o cafenea-terasă la intrarea dinspre strada Mitropolitul Bănulescu-Bodoni. Dar aia a fost construită în vremuri sovietice imemoriale pe când problema spațiilor publice nu se punea. Că public nu prea era. Doar tovarăși.
…Șantierul a apărut discret, la câteva zile după ce primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a repurtat o victorie răsunătoare (cel puțin la TV) asupra unei alte construcții comerciale, poreclită tot de el COȘTEREAȚA, situată în sectorul Ciocana al capitalei. Coștereața a fost demolată pentru că încurca planurilor de lărgire a străzii și a mai și intrat în conflict cu orgoliile lui Chirtoacă. Edilul s-a făcut insistent că nu observă că peste drum de coștereață, cum remarca Eugen Luchianiuc, se găsește un salon de jocuri de noroc care încurcă la fel de mult lărgirii străzii dar care aparține cui trebuie.
Noua construcție apare între câteva chioșcuri de ziare, unul de cărți, unul de gogoși Fornetti și unul de cafea și patiserie,
dosit și el mai în interiorul parcului, printre copaci. Semn că mâncare se găsea și până acum. Terasă nu era.
Stricăm o coștereață la Ciocana. Ridicăm alta în Grădina Publică din centrul orașului. E despre principii și valori. Despre spații publice simbolice și sacre integrate abuziv în circuitul comercial. Despre scriitori ce au făcut cultură iar acum stau pe post de locație comercială de prestigiu și aduc profit vânzătorilor de bere și plăcinte. Despre parcuri ale memoriei ce se transformă treptat în parcuri ale consumului. Despre tendința de a face o cârciumă din cultura națională.
La Primărie acum e tăcere și atmosferă de sărbătoare. Luptele s-au terminat, încep colindele.
Tăcere e și în mediul activist. Și e și frig…